Ticino

On 11/03/2015, in blog, by Enzo

Als groot liefhebber van Bleau moet ik eerlijk bekennen dat Zwitserland me absoluut niet tegenviel! In 2009 was ik al eens in Magic Wood en Chironico geweest. Maar toen was het zomer. Afgelopen week waren we uitgenodigd bij Barti en Tabea. Die afspraak maakten we al een jaar geleden, in de Grampians. Het werd een fantastische week; topcondities, fraaie boulders, Grampiansvibes, maar helaas ook een Grampianshuid…

Al op dag twee loop ik m’n eerste splitter op. Maar echt druk maak ik me nog niet. Pas als ik na een rustdag in poging drie in Frank’s Wild Years een tweede spitter trek, begin ik me te frustreren. Totaal geen scherpe grepen, toch een bloedende top. En we hebben maar een week! Vanaf dat moment laat ik m’n wensenlijstje varen. Met twee splits kom ik echt niet ver… Gelukkig gaat klimmen met tape redelijk. In totaal loop ik drie splitters op en klim ik bijna de hele week met tape. Maar tijd om echt te balen is er gelukkig niet. De sfeer is goed en er zijn genoeg mooie boulders die niet op m’n lijstje stonden!

1Klimmen tot het donker wordt. Tabea en Sanne proberen La Pioche.

Het appartementje dat Barti en Tabea delen met Layla ligt in Chironico en is vrij knus. Het houtkacheltje in de minikeuken is de enige verwarming, maar met z’n vijven (en later zessen) wordt het er snel loeiheet. In Chironico ligt nog veel sneeuw. De eerste dagen klimmen we daarom vooral in Cresciano. Daar is het compleet sneeuwvrij en Barti en Tabea zijn makkelijke gidsen. Ze klimmen mee in alle boulders die we willen proberen. Super!

2Een vol huis..!
3
Barti’s office

Naarmate de week vordert, verdwijnt ook de sneeuw in Chironico. Ook daar hebben we mooie dagen. En ondanks de vakantie gaat Sanne de dokters achterna. Ze klimt onder andere Doctor Crimp en Doctor Med Dent. Een mooie serie! Een boulder die wél op m’n lijstje stond en ook met tape mogelijk moet zijn is Confession of a Crap Artist. Aan het begin van de week is die nog nat. Maar op de laatste dag kan ik ‘m in goede condities proberen en gelukkig ook klimmen! Niet op m’n lijstje maar zeer de moeite waard waren Il Partner en Les Cliquês à Claques.

4Doctor Crimp
5
Doctor Med Dent

Ook Brione bleek in de buurt te liggen (ik had geen idee). En in het laatste weekend kwamen ook de Germans (ook uit de Grampians) een weekendje naar Ticino. Met z’n vijven gaan we een dagje op en neer. In Brione lag nog meer sneeuw dan in Chironico in het begin van de week. Toen we aankwamen was het nog vroeg en was de dikke sneeuwlaag bevroren. Eroverheen lopen naar Molonk was geen probleem. Maar toen Molonk in de pocket was, had de zon ook goed z’n best gedaan. Als we naar Black Mirror lopen, zakken we tot onze knieën weg. Alles wordt zeiknat. Maar Black Mirror werd er niet minder om. Wat een gave plaat!

6Barti in Black Mirror

Door de grote hoeveelheid sneeuw zien we helaas niet zoveel van Brione. Daar moet de volgende keer maar verandering in komen. Want in Brione kom ik graag nog eens terug. Dit graniet komt echt in de buurt van zandsteen!

7Molonk!

Zeven klimdagen, twee rustdagen. De week vliegt voorbij. Maar het was een fantastisch tripje. Alsof we weer in de Grampians waren. Even helemaal weg. Zeker voor herhaling vatbaar!

8De laatste klimdag, 19:30 uur. Ook Sanne komt niet ongeschonden uit de strijd.

Ticino list
28/2 Grotte des Soupirs 7c – Cresciano
01/3 La Boule stand 7c – Cresciano
01/3 Toccami Tutta 7a+ – Cresciano
04/3 La Pioche 7b+ – Cresciano
04/3 Il Partner 7c – Cresciano
05/3 Les Cliquês à Claques 7c – Chironico
05/3 Komilator 7c – Chironico
07/3 Molonk 7c – Brione
08/3 Made in Norway 7b – Chironico
08/3 Slimline 7b – Chironico
08/3 Confession of a Crap Artist 7c – Chironico
08/3 Powerstrips 7b – Chironico

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *