Sanne eerste 8a, Enzo duizend 7+8’en

On 18/12/2016, in blog, by Enzo

Na de beklimming van Partage wilde ik weer een nieuw project. Bleau.info afspeuren helpt dan maar ten dele – de aanwas nieuwe achten is niet heel groot. En de lijnen die ik écht wil klimmen, ken ik al. Toch kan een nieuw filmpje of een herhaling voor wat extra motivatie zorgen. Soms kijk ik voor twee. Iets op randjes, zonder al te verre passen? Dat zou iets voor Sanne kunnen zijn. Zo kwam ik toevallig God Save My Finger tegen. Een recente herhaling bracht ‘m onder mijn aandacht. Maar niet voor mezelf…

In de eerste sessie maakt Sanne alle passen al. Ik heb vertrouwen dat het gaat lukken in één sessie. Maar de crimp power is uiteindelijk toch op. Op een slechte dag gaan we nog eens terug. De boulder is niet in topconditie en Sanne komt niet door de eerste passen heen. Gelukkig schijnt na een rustdag de zon weer een beetje. Dat geeft motivatie. En na wat opwarmpogingen is het al snel raak. Sannes eerste 8a. En nog in Bleau ook!

Ik heb drie boulders op mijn lijstje voor de week: Partage assis, Proueptologue en Bleu Sacré. Op een mistige dag, waarop bijna alles nat is, probeer ik Proueptologue, samen met Jesse. De wrijving is perfect. En na een flinke werksessie kan ik ‘m ook meteen afmaken. Precies m’n duizendste 7+8 in Fontainebleau.

Partage assis is een ander verhaal. De staande start zit er nog goed in, dus ik wil snel de zitstart checken. Op dag 1 is alles klam in Buthiers. Toch kan ik een paar passen aanvoelen. Die gaan wel. Als we halverwege de week terugkomen is de boulder droog. Maar al snel kom ik erachter dat ik toch niet zo blij word van de zitstart. De motivatie om een mooie lijn te klimmen, blijkt groter dan de motivatie om een 8b te doen.

Bleu Sacré gaat wel zoals ik wil. Beter dan de laatste keer dat ik ‘m probeerde – oktober 2015. Hier en daar maak ik wat linkjes. Maar ik ben snel moe. Een dag eerder probeerde ik ook al Kheops. En waar meerdere 7c’s per dag geen probleem zijn, voelt dat bij 8b’s toch anders. Daar word je echt moe van! Toch wil ik na de sessie in Bleu Sacré nog even naar Opération Plats du Désert, aan de overkant van de weg.

Links Opération Plats du Désert. Toen ik de filmpjes zag dacht ik: dat is max 7c. En zo ga ik wel vaker de mist in met filmpjes waarop dingen er makkelijk uitzien… 8a is toch wel op z’n plek. Afmaken lukte niet meer op de eerste middag. En bij terugkomst – na een rustdag – moest ik erg diep graven om ‘m eruit te persen. Rechts Furia. Even een 7c tussendoor – dacht ik. Na een half uur mis ik de eindgreep. En na bijna twee uur en nog een keer of vijf met de eindgreep in m’n hand, wil ik bijna opgeven. Uiteindelijk lukt het alsnog. Nét.

Conclusie: Als m’n rechter ringvinger het weer iets beter doet – pijntje van het Moon Board – serieuzer werken in Kheops. Binnenkort al terug naar Bleu Sacré, lekker laten slijten. En Partage assis, die gaat van de lijst. Over een paar dagen weer terug!

Sanne zat ook niet stil na God Save My Finger. Links in Mur Cordier. Eclipse (rechts) moest er bijna aan geloven. Voor de volgende keer.