Focus, speed, curves, belief, practice…

On 31/05/2010, in blog, by Enzo

Net in m’n mailbox, een mailtje van Jaap: “Klimprestaties zijn voor grofweg 50% mentaal. Voor de mentale training/motivatie, check dit filmpje.” Naast het filmpje bleef ik even hangen bij de eerste zin: “Klimprestaties zijn voor grofweg 50% mentaal.” Ik denk persoonlijk dat het woord ‘grofweg’ weggelaten kan worden en dat er bij die 50 procent nog 1 procent opgeteld mag worden. Hoe goed al je andere componenten ook zijn, de mentale mindset is altijd doorslaggevend voor succes!

 

The end of the season…

On 27/05/2010, in blog, by Enzo

Alweer een einde van een Bleau-seizoen. Vorig jaar stond de teller op 501, nu op 561. Afgelopen  weekend; 30 graden, zonnig, stoffig… Niet de condities die ik gewend ben ik Bleau, maar desondanks een fijne en ontspannen afsluiter…Terugkijkend kan ik tevreden zijn. Aan het eind van vorig seizoen was ik benieuwd wat dit seizoen me zou brengen en hoeveel ik uberhaupt in het bos kon zijn, gezien mijn afstuderen… Achteraf viel het natuurlijk mee, tijd heb je niet, maar moet je maken – wat resulteerde in een goede combinatie tussen het werken aan m’n scriptie (veelal in Bleau) en boulderen.

Mijn drie seizoensdoelen – 1. Imothep 2. Big Golden 3. Total Eclipse – werkte ik in omgekeerde volgorde dan de prioriteit waarin ze stonden af. Een mooie opbouw naar het hoogtepunt van het seizoen, de (onverwachte) beklimming van Imothep. Na wat wen-weekendjes sneuvelde Total Eclipse in oktober. Een geplande beklimming, ik wist dat het die week zou moeten gebeuren. Big Golden was minder gepland. De boulder is totaal niet op m’n lijf geschreven, maar desondanks wist ik dat het een keer moest lukken. Na tweeënhalve week super slecht weer rond de kerst was de frustratie zo hoog, dat ik ‘m op nieuwjaarsdag in de eerste poging eruit perste. Dan Imothep, de boulder die me tot nu toe het meest heeft beziggehouden van al m’n projecten die ik ooit heb gehad. Misschien wel de vetste lijn van het bos en een typische Bleau-boulder. Elke keer als ik erin stapte was er een twijfelmoment voelbaar… Onzekerheid over de methode en onzekerheid over mijn eigen kunnen om de boulder te kunnen klimmen. Elke poging werd ik leniger, maar elke keer dat het niet lukte, zou het de keer dat ik terug zou komen warmer worden… In februari lag er teveel sneeuw om het te proberen, wat leidde tot de beklimming van Neverland…

Ik vroeg me af of het nog zou gaan gebeuren dit seizoen… Begin maart raakte ik toevallig op Cuvier verzeild, zonder de intentie om Imothep te gaan proberen, maar de omstandigheden leidden er toch toe dat we er verzeild raakten – met voldoende crashpads en spotters. Totaal onverwachts klom ik ‘m. Onverwachts, maar als ik eraan terugdenk word ik er nog steeds blij van. Een speciale boulder voor mij, en zonder twijfel het hoogtepunt van het seizoen!

Total Eclipse, Big Golden en Imothep

Toen was het pas maart. M’n seizoensdoelen waren binnen. Had ik de lat te laag gelegd? In ieder geval zorgde het voor nog twee ontspannen maanden klimmen, waarbij ik me per trip motiveerde voor bepaalde boulders. Nu zit het erop. Ik weet niet of ik in juni nog een keer in het bos kom, maar die kans lijkt me vrij klein. Van volgend seizoen pak ik het begin mee… Plannen heb ik genoeg, maar een echte prioriteitenlijst kan ik nog niet maken. Het gevoel en de motivatie dat ik bij mijn drie seizoensprojecten had, heb ik vooralsnog niet gevoeld bij andere projecten…

Naast een boel mooie boulders bestaat elk Bleau-seizoen uit mooie momenten, zowel klim- als niet klimgerelateerd. Voor alle mensen met wie ik die heb kunnen delen, en speciaal Ima, Chiel, Victor, Ties en Wouter, un grand merci à vous :)

 

15 days in Font – The highlights

On 18/05/2010, in tripreports, by Enzo

Bleau 1-15 mei 2010 – Ruim twee weken Bleau; weinig klimmen, veel scriptie. Heb wel even genoeg getypt de afgelopen weken, dus geen uitgebreid tripreport dit keer. De scriptie is goed opgeschoten, deze week kan ik m’n conceptversie afschrijven. Het klimmen tussen het schrijven door ging niet slecht, maar wel merkte ik dat m’n hoofd meer in de scriptie- dan in de klimmode stond. Desondanks heb ik een paar hele gave lijnen kunnen klimmen! Een korte samenvatting in de vorm van een filmpje met de highlights:

 

Zoals ik al zei, ‘bientôt sur Vimeo’. Hier Gérald’s versie. Volgende week die van mij!

 

Bientôt sur Vimeo…

On 11/05/2010, in blog, by Enzo

Een kleine highball-sessie gisterochtend om de (studie)dag goed te beginnen!