Here we go!

On 27/12/2013, in blog, by Enzo

Drie weken voor vertrek. Laatste werkdag gehad, spullen opgeslagen, huis onderverhuurd, veel in Bleau en nu al leven uit een tas. Langzaam begin ik aan het idee te wennen: zeven maanden reizen, klimmen en heel veel autorijden. De vrijheid die ik ooit zo vanzelfsprekend vond heb ik terug!

Inleveren
Vier dagen werken, het weekend waarderen, twintig vakantiedagen. Zekerheid. Drie jaar geleden – ik zat toen in de VS – kon ik me er geen voorstelling bij maken. Maar de afgelopen twee jaar ben ik aardig gewend geraakt aan het georganiseerde leven. Een omschakeling was het wel. Ik heb eigenlijk nooit te weinig tijd gehad om te klimmen. De vrijheid tijdens mijn studie was fantastisch. M’n scriptie, die ik voor een groot deel in Bleau schreef. En ruim twee vrije jaren om te klimmen en reizen. Ik was niet anders gewend. Tot ik begon met werken. Twintig vakantiedagen. Een lachertje… Maar ik heb ze optimaal benut. Door goed te plannen. Door anders tegen vrijheid aan te kijken. En door het meer te gaan waarderen. Stukje cognitieve dissonantie misschien. Maar het hielp.

Terugkrijgen
Stoppen met werken had meer impact op me dan ik had verwacht. Ik had m’n weg tussen werk en klimmen gevonden. Beide namen een groot deel van mijn leven in. Het is gek als één zo’n deel dan ophoudt. Eigen keuze, absoluut geen spijt van, maar wel gek. En gezien mijn hang naar vrijheid had ik dat gevoel niet aan zien komen. Ik realiseer me nu wel meer dan ooit dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Het is iets wat je voor jezelf mogelijk moet maken. En dat heeft altijd een keerzijde…

Ondertussen in Bleau
Ondertussen ben ik alweer een week in Bleau. Een paar weken geleden wist ik zeker dat ik L’apparemment ging klimmen. Daar ben ik nu niet meer zo zeker van. Ik voel me sterk, daar ligt het niet aan. Nee, het is regenachtig. En aankomende week wordt niet anders. Maar goed dat Ubik twee weken geleden op m’n laatste dag nog lukte! Maar wat zou het lekker zijn; nog één acht klimmen, voordat we het vliegtuig instappen…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *