Focus, speed, curves, belief, practice…

On 31/05/2010, in blog, by Enzo

Net in m’n mailbox, een mailtje van Jaap: “Klimprestaties zijn voor grofweg 50% mentaal. Voor de mentale training/motivatie, check dit filmpje.” Naast het filmpje bleef ik even hangen bij de eerste zin: “Klimprestaties zijn voor grofweg 50% mentaal.” Ik denk persoonlijk dat het woord ‘grofweg’ weggelaten kan worden en dat er bij die 50 procent nog 1 procent opgeteld mag worden. Hoe goed al je andere componenten ook zijn, de mentale mindset is altijd doorslaggevend voor succes!

 

2 Responses to Focus, speed, curves, belief, practice…

  1. Victor says:

    Geniaal. Zo las ik gisteren een boek over anxiety versus performance. Stel je een grafiek voor met op de x-as axiety/stress en op de y-as performance. De grafiek is een bell shaped figuur. Te weinig stress (te mooi weer in bleau, relaxed in het bos zijn) = geen topprestatie. Te veel stress (te graag willen klimmen, te veel druk) = geen optimale prestatie. Dave G heeft ooit gezegd dat klimmen 90% mentaal is en dat 8a klimmen hetzelfde is als 6c klimmen maar dat je bij een 8a je geest ervan moet overtuigen harder aan de grepen te trekken….

  2. admin says:

    Ben het helemaal eens met de middenweg tussen teveel en te weinig stress als voorspeller van succes. Mooi ook dat ik nu mensen voor me zie met teveel en te weinig stress in Bleau ;) Dat klimprestaties voor 90% mentaal zijn vind ik dan weer wat ver gaan, want om hard aan grepen te kunnen trekken moet je toch meer dan alleen mentaal sterk zijn…
    Desondanks houdt meneer Graham er wel mooie ideeen op na, zoals ook dit interview laat zien

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *