Eind 2018

On 04/01/2019, in blog, by Enzo

Ik had gehoopt om in 2018 nog een 8a te klimmen in Bleau, maar dat is niet gelukt. Ook geen video en geen foto’s van deze kerst – en de twee weekenden in november. Ik klom geen interessante of noemenswaardige boulders, maar was zeker niet minder blij om in Bleau te zijn.

De eerste drie maanden van 2018 waren we weg en sinds we terug zijn heb ik niet echt goede condities gehad. Te warm van april tot en met oktober. En te nat in november. Daarom leek het me mooi om het jaar af te sluiten met een mooie, moeilijke boulder. Helaas werkten de projecten en het weer niet helemaal mee. De dingen die ik wilde klimmen drogen langzaam en de sneldrogende boulders die ik wel probeerde, lagen me niet, begreep ik niet of motiveerden me niet genoeg om in door te gaan.

Dat laatste is soms tricky, zeker als ik dingen in m’n eentje probeer. Een nieuwe boulder proberen is een beetje als starten met een nieuwe serie, film of boek. In het begin moet je soms even doorbijten om erin te komen. Soms duurt dat te lang en stop je ermee. Misschien onterecht. Maar ik merkte dat ik snel die neiging had, de afgelopen week. Ik was liever doorgegaan met iets bestaands – bingeprojecten in iets waarvan ik de passen al ken. Dat is toch makkelijker om alleen te doen.

Al met al was 2018 een goed jaar. Bleau-technisch iets minder, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de drie maanden in de VS in het begin van het jaar. 2019 wordt weer heel anders. We kopen een huis en de afgelopen week waren we druk met het regelen van contracten en hypotheekzaken. Daarnaast is Sanne al sinds oktober overgestapt op traverses. Niet omdat ze dat leuk vindt, maar meer uit noodzaak. Over enkele weken zal het boulderen misschien helemaal niet meer kunnen. Tot eind mei – of waarschijnlijk een paar maanden daarna. Dan zijn we weer in het bos, met de volgende generatie!